Kolin huiput 19.10.2018

Pohjois-Karjalan-reissu ei rajoittunut ainoastaan käyntiin Joensuun Botanialla. Itse asiassa varsinainen syy reissuun oli halu käydä Kolilla, jossa emme olleet aiemmin käynyt. Julkiset kulkuyhteydet Kolille näyttivät rajoittuvan lähinnä kimppataksiin, jonka aikataulut eivät sopineet omiimme. Sen sijaan vuokra-auto osoittautui hyväksi ja joustavaksi kulkuvälinevalinnaksi. Siispä huristelimme Botanian-vierailun jälkeisenä päivänä heti aamutuimaan kohti Kolia. Sää Joensuussa oli aamulla sumuinen ja pilvinen, mutta pilvipeite alkoi onneksi rakoilla matkan aikana ja sää suosi reissua melko hyvin.

IMG_2893
Suuntana Kolin ja Pielisen kansallismaisemat kosteassa mutta poutaisessa säässä.

Matka Joensuusta Kolille oli suoraan sanottuna tylsä. Tienvarret olivat yksitoikkoisen havumetsän peitossa ja nähtävää ei juuri ollut. Vasta Kolin alueelle saavuttaessa alkoi maisemakin käydä kiinnostavaksi tien kiemurrellessa hiljakseen vaaran rinteitä ylöspäin. Ruska oli harmillisesti jo lähes ohi, mutta siellä täällä rinteillä näkyi vielä koivujen ja haapojen viimeisiä iloisia väriläikkiä. Paikoin puuston yläpuolelle kohoili hauskoja pieniä sumuhahtuvia – ikään kuin metsä olisi lähettänyt savumerkkejä.

IMG_2834
Ruskan viime rippeet.

Parkkipaikalta oli vain lyhyt nousu portaita pitkin Kolin yläpihalle ja sen saattoi taittaa myös kiskohissillä, joka täytyi tietysti kokea. Yläpiha ei ollut kovin kaunis paikka: sen täyttivät hotelli (ruma) ja luontokeskus Ukko (aika kolkko ulkoa päin sekin). Luontokeskuksessa oli Kolin alueesta kertova näyttely (maksullinen), harvinaisen monipuolisen pipovalikoiman tarjoava matkamuistomyymälä sekä pieni kahvio. Toisella puolella pihaa oli nuotiopaikka, josta oli jo vähän näköalaakin Pieliselle. Nuotiopaikan vierestä lähti polku Kolin kansallismaiseman ikuistajana tunnetun Eero Järnefeltin muistomerkille sekä pidemmälle kansallispuistoon.

sdr
Parkkipaikalta pääsee Kolin yläpihalle portaita tai kiskohissillä.
IMG_2910
Eero Järnefelt ikuisti Kolin kuolemattomat kansallismaisemat ja päätyi itse reliefinä Kolin yläpihan kallion kylkeen.

Portaat Ukko-Kolille lähtivät heti Luontokeskuksen vierestä, mutta ne vaikuttivat turhan jyrkiltä, kun vaihtoehtojakin oli tarjolla. Kolin huipuille pääsi nimittäin myös esteetöntä polkua, joka lähti vähän kauempaa Luontokeskuksen takaa. Kaikki kolme huippua (Ukko-Koli, Akka-Koli ja Paha-Koli) sijaitsivat noin puolen kilometrin säteellä luontokeskukselta tätä polkua pitkin kulkien. Polku kulki tasaisesti rinnettä ylös, kunnes haarautui ylhäällä vasemmalle Ukko-Kolille ja oikealle kohti muita huippuja. Ukko-Kolille oli risteyksestä vain 100 metriä, joten matka vei ensin sinne.

IMG_2786
Kolin huiput ovat mukavan lähellä toisiaan.

Sää oli puolipilvinen ja osittain sumuinen, mutta näkymä Ukko-Kolin huipulta Pielisen ja sen rantojen kansallismaisemaan oli upea. Välillä harvat auringonsäteet osuivat Pielisen saariin korostaen hauskasti niiden vihreyttä muuten siniharmaassa maisemassa. Matka jatkui Akka-Kolille (200 m), jonne kapuaminen vaati vähän enemmän akrobatiaa. Akka-Kolilta aukenivat vihreät näkymät etelään kansallispuistoon ja länteen alas vaaran rinnettä, poispäin Pieliseltä.

IMG_2744
Kansallismaisema Ukko-Kolilta itään Pieliselle.
IMG_2803
Näkymä Akka-Kolilta.

Viimeisenä muttei vähäisempänä oli vuorossa Paha-Kolin kohti Pielistä kurkottava vaikuttava jyrkänne 200 metriä Akka-Kolilta eteenpäin. Paha-Kolin saavuttaminen vaati lujaa tahdonvoimaa, sillä polku sen juurella oli pahasti tulvan vallassa. Kumisaappaat olisivat olleet akuutisti tarpeen mutta tietysti puuttuivat matkasta. Paha-Koli on saanut nimensä siellä esikristillisellä ajalla sijainneista käräjäkivistä. Oikeutta käräjillä jaettiin epäselvissä tapauksissa heittämällä syytetty alas jyrkänteeltä. Jos hän selvisi pudotuksesta, hän oli epäilemättä syytön ja muussa tapauksessa syyllinen. Aukotonta logiikkaa – tai sitten ei.

IMG_2822
Paha-Kolin jyrkänne.
IMG_2848
Rohkelikkoja Paha-Kolilla.

Huippukierroksen jälkeen palasimme yläpihalle, jossa nautimme myöhäistä lounasta hotellin grilliravintolassa. Ruokalistan taimen ja siika veivät kielen mennessään, joten ainakin ravintolan kalaruokia voi suositella lämpimästi. Vatsat kylläisinä lähdimme takaisin Joensuuta kohti mutta eri kautta kuin tullessa. Pielisen ja Kolin välissä kulkee maisemareittinä mainostettu Kolin Rantatie, jota lähdimme ihmettelemään. Tie kulki järven rannalla ja metsässä Kolin juurella ja muuttui pian huonokuntoiseksi yksityistieksi. Sitkeästi ajoimme kuitenkin eteenpäin, kunnes reilu 10 kilometriä Kolilta etelään päin löytyi seuraava mielenkiintoinen vierailukohde, Pirunkirkko.

cof
Kolin Rantatien metsäosuutta.
IMG_2915
Näkymä Pirunkirkon jyrkänteen päältä Pieliselle.

Kolin Pirunkirkko on Z-kirjaimen mallinen rakoluola, jolla on pituutta 34 metriä ja korkeutta 1-7 metriä. Luolan suuaukko sijaitsee korkean kalliojyrkänteen juurella, jonne pääsee parkkipaikalta lyhyttä polkua ja jyrkkiä portaita pitkin. Luolan suuaukko oli kapea ja lattia louhikkoinen, emmekä viitsineet mennä suuaukkoa pidemmälle. Muutama rohkea retkeilijäjoukko kuitenkin katosi reippaasti luolan uumeniin. Myös Eero Järnefelt vieraili aikoinaan Pirunkirkossa ja raapusti tiettävästi runonkin luolan seinään.

IMG_2921
Pirunkirkon suuaukko ei houkutellut.
IMG_2919
Luolan suu avautuu korkean jyrkänteen juurelle.

Me kipusimme sen sijaan takaisin parkkipaikalle ihmettelemään paikalle pöllähtänyttä tiaisparvea. Tiaisten sekaan oli eksynyt myös hauskasti puunrunkoa ylös hypähtelevä puukiipijä, jonka liikehdintää oli hauska seurata. Takaisin Joensuuhun seikkailimme Ahvenisen kautta, josta olisi ollut lyhyt matka Kolvananuuron kuuluisalle rotkolaaksolle. Ilta alkoi kuitenkin jo hämärtää, joten Kolvananuuro sai jäädä vielä toistaiseksi tulevaisuuden retkikohdelistalle. Kolillekin täytyy palata vielä joskus, selvä se.

sdr
Hei hei, Koli ja Pielinen! Toivottavasti tapaamme vielä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s