Harmaahanhien pako 16.4.2018

Uudenmaan ja Päijät-Hämeen maakuntien rajalla Pukkilan Kanteleen ja Orimattilan Ruhan-Kurunkulman alueiden välissä virtaa Porvoonjoki. Näin keväällä joki tulvii ympäröiville pelloille muodostaen valtavia tulvalammikoita, jotka houkuttelevat tuhansittain muuttomatkalla olevia vesilintuja ja näiden perässä luonnollisesti lintubongareita. Tänä keväänä alueelta on laskettu parhaimmillaan noin 15 000 arktista harmaahanhea. Lintubongareita ei tiettävästi ole laskettu, mutta blogistin arvion mukaan hanhia oli hiukan enemmän kuin bongareita.

IMG_9007
Harmaahanhia ja sorsia Porvoonjoen tulvalammikossa Pukkilan Kanteleella.
IMG_9020.JPG
Yhtäkkiä jokin säikäyttää hanhet, ja hetkessä koko lintuparvi nousee ilmaan valtavan kaakatuksen säestämänä.
IMG_9023.JPG
Vain muutama sorsa jäi jäljelle. Eikä ehditty edes lukua ottaa!
IMG_9022.JPG
Ruuhkaa ilmatilassa. Hieno näky mutta onneksi ei olla lentokentällä.

Suurin osa alueella levähtävistä hanhista on metsähanhia (Anser fabalis) tai tundrahanhia (Anser albifrons). Täällä pysähtyvät tundrahanhet ovat matkalla Pohjanmeren talvehtimisalueilta pesimäsijoilleen Koillis-Venäjän ja Siperan tundralle. Suomessa tundrahanhi ei pesi. Metsähanhi taas talvehtii Keski- ja Länsi-Euroopassa, josta se muuttaa kesäksi Pohjois-Eurooppaan ja Pohjos-Aasiaan. Meillä metsähanhi pesii etenkin Pohjois-Suomen soilla, mutta sitä esiintyy harvalukuisena pesimälintuna jo Keski-Suomessa.

IMG_8884.JPG
Edustalla tundrahanhia, jotka tunnistaa vaaleanoranssista nokasta, jonka tyvellä on valkoinen kilpi. Taustalla metsähanhia, joiden pitkähkö nokka on keskeltä oranssi mutta tyvestä ja kärjestä musta. Kuva Orimattilan Ruhan pelloilta.
IMG_8887.JPG
Sekä metsä- että tundrahanhella on kirkkaan oranssit jalat.

Hanhien lisäksi tulvalammikoilla oli illan suussa ainakin sinisorsia, laulujoutsenia ja muutama kurki. Kiurun livertely kantautui pellolta jopa taustakaakatuksen yli. Lisäksi tien varren pienellä aukealla kököttävän puunrangan kärjessä piti vahtia tuulihaukka. Ja jottei homma lipsuisi täysin ornien touhuiksi, niin mainittakoon että peltotien penkalla kukki pilvisestä säästä huolimatta muutama leskenlehti ja pajukot olivat valkoisenaan kissoja!

IMG_9098.JPG
Hanhet lähtivät, mutta laulujoutsenpariskunta (Cygnus cygnus) jäi uiskentelemaan Kanteleen tulvalammikolle.
IMG_9055
Kurjetkin (Grus grus) lähtivät lipettiin heti paparrazzin huomattuaan.
IMG_8879.JPG
Kiuru (Alauda arvensis) laululennossa.
IMG_9172.JPG
En ole jaksanut perehtyä haukkoihin, koska yleensä olen nähnyt niitä vain pieninä pisteinä taivasta vasten. Tuulihaukka (Falco tinnunculus) vaikuttaa kuitenkin helposti tunnistettavalta lajilta ainakin paikallaan ollessaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s