Lankalauantaina Ruissalossa, 31.3.2018

Lankalauantain aurinkoinen sää ja pitkät pääsiäispyhät mahdollistivat kevään ensimmäisen pidemmän retken. Kohteena oli Turku ja siellä etenkin Ruissalo. Vaikka lumi oli jo sulanut Turun moottoritien etelään viettäviltä penkoilta, yhtään leskenlehteä ei näkynyt. Pellotkin olivat vielä pääosin lumen peitossa koko moottoritien pituudelta.

Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli Tuorlan majatalo Kaarinassa. Lounaspöydässä oli niin ruuhkaista, että meinasimme jäädä ilman ruokaa, vaikka olimme paikalla heti ovien auetessa. Onneksi pirtinpenkiltä löytyi sen verran tilaa, että uhkarohkeasti ilman pöytävarausta saapuneet turistitkin saivat särvintä. Pysähdys oli myös botanistisesti kannattava: siinähän se kevään ensimmäinen leskenlehti kukki ihan majatalon pihakaivon juurella auringossa! Muutama sipulikasvikin puski kukkapenkistä jo reilusti maan pinnalle.

IMG_7507
Kevään ensimmäinen leskenlehti Tuorlan majatalon pihalla

Matka jatkui Ruissaloon, jossa ensimmäinen pysähdyspaikka oli kasvitieteellinen puutarha. Aution ja paikoin tulvan valtaaman puutarhan ainoat elonmerkit olivat puissa huutelevat talitintit. Sisällä sen sijaan riitti väkeä ja elämää tungokseksi asti, sillä pääsiäisen kunniaksi kasvihuoneisiin piilotetut pörröpuput ja muut pääsiäiskoristeet olivat houkutelleet paikalle runsaasti lapsiperheitä. Kameliat ja tohtorinkukat kukkivat upeasti trooppisessa lämmössä, ja lummehuoneessa lenteli vapaana kakaduja ja undulaatteja.

blogikollaasi.png
Turun kasvitieteellisen puutarhan pääsiäisnäkymiä.
IMG_20180331_140610.jpg
Koisokasveihin kuuluva tohtorinkukka (Brunfelsia sp.) kukki upeasti.

Tropiikista siirryimme Ruissalon läntiseen kärkeen Saaronniemeen, jossa talvi ja kevät paiskasivat kättä. Aurinko porotti häikäisevän kuumana siniseltä taivaalta uimarannalle ja Kolkanniemelle, jonka edustan jäät houkuttelivat uhkarohkeita turkulaisia kävelemään vetten päällä. Niemen kärjessä meri oli kuitenkin jo auki, ja uimarannan laiturilla riitti avantoon pyrkiviä uimareita. Auringosta nauttivat ulkoilijat olivat vallanneet rannat, kun taas muuttomatkaltaan saapuneet vesilinnut uiskentelivat parvina kauempana avovedessä.

IMG_7636
Väkeä Saaronniemen uimarannalla. Meri oli jo pääosin auki.
IMG_7663.JPG
Ensimmäiset vesilinnut olivat löytäneet Kolkanniemen kärkeen. Kiikareilla näkyi ainakin kyhmyjoutsenia, isokoskeloita, merihanhia, telkkiä sekä tukkasotkia.

Paluumatkalla Ruissalon läpi havaitsimme pellolla metsäkaurislauman. Ei muuta kuin auto parkkiin lähimmälle bussipysäkille ja ojanpohjaa pitkin takaisin pellon reunaan kameran kanssa. Onneksi oli vielä lunta ja hankikanto, sillä muuten ojassa rämpinen olisi ollut hankalaa. Tienpenkkaa ei juuri ollut ja liikenne oli vilkasta, joten oja oli turvallisin kulkureitti.

IMG_7717.JPG
Ei metsäkauriskuvaa ilman valkeaa takapuolta.

Ruissalo on luonnonystävälle aina hieno ja vierailun arvoinen paikka. Ensimmäisen kevätretken varsinainen innoittaja löytyi tällä kertaa kuitenkin mantereen puolelta, jossa suuntasimme erään puuryhmän alle. Puut näyttivät kaukaa katsottuna täysin tavallisilta, mutta lähemmässä tarkastelussa paljaan oksiston seasta erottui jotakin vihreää ja pensasmaista.

IMG_7747.JPG
Poppelissa kasvoi pensas.

Mistelihän se siellä loisi ja marjojakin oli tehnyt. Kasvikirjojen mukaan mistelin luontainen levinneisyys yltää pohjolassa Etelä-Ruotsiin. Mistä lie löytänyt tiensä Suomeen – ihmisen vai linnun mukana – siitä on monenlaista mielipidettä. Joka tapauksessa pelkästään Turun ympäristöstä löytyy nykyään lukuisia kasvupaikkoja, ja pohjoisin suomalainen mistelihavainto on tällä hetkellä tiettävästi Jokioisilta. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan tämän erään gallialaisen kylän taikajuomastakin tutun kasvin Suomen-valloitusta.

IMG_7755.JPG
Asterix-sarjakuvien mukaan tammesta kerätyllä mistelillä (Viscum album) on erityisiä taikavoimia. Todellisuudessa misteli kasvaa hyvin harvoin tammessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s