Satunnaistulokkaita Espoossa

Gotlannissa kesäkuun lopussa ihailin unikkopellon aurankukkia, joita Suomessa pääsee nykyään näkemään vain ani harvoin. Kuinka ollakaan, törmäsin ihan hiljattain sattumalta aurankukkaan ja muutamaan muuhun erikoisempaan rikkakasviin Espoossa muutaman kilometrin päässä kotoa. Olin jo aiemmin katsonut Tapiolan ja Niittykummun rajamailla bussin ikkunasta, että Merituulentien pohjoispuolen ojanpientareella kukkii unikoita. Rekisteröin myös ohrakasvuston ja vaaleanpunaisia täpliä ja ajattelin, että paikka pitää käydä katsastamassa tarkemmin ajan kanssa.

Toissa iltana vihdoin tein pyörälenkin oikeaan suuntaan ja kyllä kannatti: jyrkälle ojanpenkalle en uskaltanut mennä, mutta ylempääkin penkan reunalta näin selvästi, että vaaleanpunaiset pilkut olivat aurankukkaa. Lisäksi molemmin puolin ojaa kasvoi jonkin verran ohraa ja niukkana myös vehnää ja ruista. Silkkiunikkoa näkyi punaisina täplinä siellä täällä, ja bongasin myös yksittäisen väriresedan. Penkalle on selvästi tuotu täyttömaata jostain ja myös piennarta kevyenliikenteenväylän toisella puolella on myllätty, mutta erikoisempi kasvillisuus rajoittuu nimenomaan jyrkälle ojanpenkalle. Mistä lienevät hienot tulokaskasvit paikalle löytäneet, kun mistään niittysiemenseoksesta ei kuitenkaan ole selvästikään kyse?

Ojanpenkkaa Merituulentien pohjoispuolella heti Koivu-Mankkaan tien risteyksestä itään
Ojanpenkkaa Merituulentien pohjoispuolella heti Koivu-Mankkaan tien risteyksestä itään. Valtalajeja ovat jauhosavikka ja peltosaunio, mutta seassa kasvaa myös jännempää kasvillisuutta, josta silkkiunikoiden punaiset täplät kielivät.
IMG_3125
Ohra (Hordeum vulgare)
Aurankukka (Agrostemma githago)
Entinen viljapeltojen rikka aurankukka (Agrostemma githago) on nykyään satunnainen uustulokas.
Harvinainen satunnaistulokas värireseda (Reseda luteola) ja ruisunikko (Papaver dubium)
Harvinainen satunnaistulokas värireseda (Reseda luteola) ja silkkiunikko (Papaver rhoeas)
Urheilupuiston metroasema
Läheinen Urheilupuiston metroasema näyttää jo valmiilta, enää puuttuu vain itse metrojuna. Aseman viereen nousee uusi Jousenpuiston asuinalue.

Korjaus 18.7.2017: Unikko oli kodan muodon perusteella silkkiunikko eikä ruisunikko. Kiitos Vesa Järviselle korjauksesta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s