Gotlanti 25.–29.6.2017

Matkustimme kesäkuun lopussa Gotlantiin, missä tarkoitus oli vierailla ensisijaisesti kämmekkäkohteissa. Lensimme Visbyyn ja palasimme takaisin Helsinkiin Finnairin suorilla lennoilla. Kyseessä oli omatoimimatka, mutta aikaa retkeilyyn oli vain kolme päivää, koska saapuminen oli sunnuntai-iltana ja lähtö aikaisin torstaiaamuna. Majapaikkana toimi huoneistohotelli Volontärgatans lägenhetshotell noin 1,5 km Visbyn keskustasta. Huoneistohotelli oli siisti, kohtuuhintainen ja sijainniltaan hyvä, mutta nettisivuilla mainostettu wifi ei toiminut lainkaan ja majoitus piti maksaa käteisellä, koska korttimaksulaite oli pois käytöstä. Muutenkin palvelu tuntui olevan vähän sinne päin. Onneksi älysin varmistaa saapumiseen ym. liittyvät seikat puhelimitse jo ennen matkaa, koska respa meni kiinni ennen lennon saapumista ja yhteydenpito hotellin puolelta oli todella heikkoa.

Gotlanti on suosittu pyöräilykohde, koska tiet saarella ovat suoria ja korkeuseroja on vähän. Me vuokrasimme kuitenkin auton, koska mukana matkassa oli huonojalkainen seuralainen. Kansainvälisiltä palveluntarjoajilta (Avis, EuropCar jne.) vuokra-autoa ei enää ollut saatavissa, mutta Frendo Visby St1 -huoltoaseman vuokra-auto osoittautui oikein toimivaksi (ja halvemmaksi) ratkaisuksi. Vuokra-autoon ei ollut mahdollista saada varsinaista navigaattoria, mutta Andoid-tabletille ladatun MAPS.ME-sovelluksen offline-kartat paikkasivat hyvin puutteen. Lisäksi sovellus (toisin kuin Google Maps) tunsi useimmat luonnonsuojelualueet nimeltä, mikä helpotti retkisuunnitelmien muuttamista lennosta. Kaiken kaikkiaan auto mahdollisti selvästi useampien ja monipuolisempien kohteiden näkemisen muutaman päivän aikana kuin pyöräillen tai julkista liikennettä käyttäen olisi ollut mahdollista nähdä.

Miksi Gotlanti? Se on lähellä, helposti saavutettavissa (ainakin Finnair ja Norwegian lentävät keskikesällä suoria lentoja Helsingistä Visbyyn) ja saaren kasvisto ja erityisesti kämmekkälajisto on kalkkikiven ansiosta erittäin monipuolista ja omaleimaista, joten kasviharrastajalle riittää ihmeteltävää. Nykykäsityksen mukaan Gotlannin kalkkikalliot ovat peräisin siluurikaudelta, jolloin Gotlanti sijaitsi päiväntasaajalla ja käsitti useita trooppisia koralliriuttoja. Matkan aikana kävi hyvin selväksi, että kolmessa päivässä saaresta ehtii nähdä vain pienenpienen palan. Tämä ei ole kuitenkaan mikään syy olla matkustamatta saarelle, vaan tarkoittaa vain sitä, että Gotlantiin täytyy päästä toistekin!

Gotlannin maakuntalippu

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s